top of page

caoba biological reserve

Bonda (In de buurt van Santa Marta)

Verborgen diep in de jungle van het voorgebergte van Sierra Nevada de Santa Marta ligt het Caoba Biological Reserve. Een magische plek met veel aandacht voor de ecologische voetafdruk. Waar je kan ontspannen en echt de natuur kunt 'voelen'.

 

"In de jaren zeventig hebben twee biologen op deze plek een stuk land gekocht. Met het doel om een genetische 'bank' van planten te creëren, ter behoud van het ecosysteem. Daarnaast zijn ze extra geïnteresseerd in medicinale planten en vissen.
De grootste vis uit de Amazone (de Amazon Redtail Catfish) zwemt hier tranquilo als het kleine broertje van Loch Ness in de vijver.

We slapen hier een nachtje in een echte boomhut. Hij staat middenin de jungle. Wanneer ik de deur open en voorzichtig naar binnen loop over de krakende houten planken vliegt er bijna een vleermuis in mijn gezicht op zijn weg naar buiten. 
's Nachts hoor ik zijn nest piepen en vallen de poepjes vlak boven mijn hoofd op mijn muskieten net.

Samen met alle andere geluiden van de jungle en het kraken van het houten huis was het best een spannend nachtje.

Tijdens het lunchen schrik ik me de pleuris als er ineens iets aan mijn been friemelt. Ik kijk naar beneden en zie een soort Gremlin-achtig aapje met een wit 'pruikje'. Hij heeft een zwart gezichtje met kleine flapoortjes. Hij kijkt me verliefd aan met zijn kraaloogjes en klimt aan m'n been omhoog. Ik voel zijn nagels in mijn huid en krijg er de kriebels van. 

"This is Arthurrito" zegt een meisje. "He likes women". En dat blijkt, Athurrito valt op blond. 

Overal waar ik heen loop, komt Arthurrito achter me aan gerend. Wanneer ik stil sta klimt hij meteen omhoog via mijn been.

Als hij maar even de kans krijgt probeert hij 'de liefde te bedrijven' met mijn bovenarm of been.

Zijn kleine stijve pikkie prikt hitsig tegen me aan. Zelfs als ik even aan hem ontsnapt ben en op de wc zit, zie ik Arthurrito zijn koppie al snel onder het kiertje van de deur verschijnen.

Als we een stukje gaan lopen naar de rivier om te gaan zwemmen zit de kleine stalker rustig op mijn schouder. Er is geen ontkomen aan. Later bij de rivier als ik aan het zwemmen ben zit hij ongeduldig op een rots te wachten tot ik uit het water kom. Zijn bruine kraaloogjes houden me constant in de gaten.  

Arthur is gebeten door een hond en zo hier terecht gekomen om tijdelijk te worden opgevangen.

Hij behoort tot een ras dat alleen voorkomt in Colombia en zwaar bedreigd is met uitsterven. Ik heb medelijden met mijn kleine geile vriend. En hoop dat hij ooit nog eens een echt apen vrouwtje berijden mag."

(Uit 'Arthurrito' - Blog Kelly Colombia)

Over Caoba Biological Reserve: 

Er zijn vele (medicinale) planten en de eigenaren weten hier alles vanaf. Het eten is heerlijk en vers.

Je kunt gaan zwemmen in de rivier waar je omringt bent door tekeningen uit het verleden die in de stenen zijn gegraveerd door de Indianenstam De Tairona. 

Naast de grootste vleesetende vis van de Amazone en verschillende vijvers zijn er hier nog meer dieren die worden opgevangen zoals papegaaien, krokodillen, een pauw en tijdens mijn verblijf was er dus een Tamarin aapje.

Er is ook een klein museum met fossielen en een bibliotheek. Vanuit Caoba kan je verschillende wandelingen maken in de stille omgeving naar watervallen. Verwacht hier geen luxe maar een unieke ervaring middenin de natuur, op een plek waar een bijzondere energie voelbaar is. 

 

Praktische info: 

Je kunt hier niet komen met een normale auto, wel met een 4x4 vanuit bijvoorbeeld Santa Marta, Minca, Palomino of Tayrona park. Dit kan geregeld worden door Caoba.

Een veel voorkomend vervoersmiddel in dit gebied is de motor taxi. Ik vond dit ritje al een avontuur op zich. 

Er zijn verschillende opties om te verblijven zoals de avontuurlijke boomhut (super!) 

Of de bungalow die is gebouwd op een historisch terras van de Indianen stam de Tairona. 

'House in de garden' heeft prachtig uitzicht over de rivier. Daarnaast heb je nog 'House in de forrest' of een 'Shared dormitory' 

 

Wifi is beperkt op deze locatie

Er zijn geen winkels of restaurants in de directe omgeving, houdt hier rekening mee. Geef het van te voren aan als je wilt eten bij Caoba. Neem zelf eventueel wat snacks mee, al zou ik deze goed opbergen in de kamer ;)

Er zijn verschillende activiteiten in de omgeving zoals een Cocao farm. Een hele leuke local ervaring. 

Vanuit dit iets minder bekende plaatsje Bonda kan je een (stevige) hike van 5-6 uur maken naar Minca of andersom.

De tassen kunnen dan eventueel met een scooter taxi worden verplaatst. Of je kan deze plek voor een dagje bezoeken vanuit Minca. 

bottom of page