top of page
Foto credits: Hugo van Lawick & National Geographic.
Foto credits: Hugo van Lawick & National Geographic.

 

Jane Goodall

 

Van jongs af aan heb ik een fascinatie voor mensapen. Mijn heldin op dit gebied is Jane Goodall, de 'Chimp Lady'. Een bijzondere vrouw met een missie;

de natuur en het klimaat behoeden van zijn ondergang. 

 

Jane Goodall is een natuur­beschermer, etholoog en VN-vredesambassadeur. 

Ze reist 300 dagen per jaar de wereld over om haar boodschap uit te dragen, al meer dan dertig jaar.

In juli 1960, op 26-jarige leeftijd, reisde Jane Goodall van Engeland naar Gombe Stream Game Reserve in Tanzania en waagde zich in de weinig bekende wereld van wilde chimpansees.

In die tijd kwam het bijna niet voor dat een vrouw zonder vooropleiding naar Afrika vertrok om onderzoek te doen en apen te gaan observeren in het wild. 

 

Toen Jane Goodall het bos van Gombe betrad, wist de wereld heel weinig van chimpansees en nog minder van hun unieke genetische verwantschap met mensen.

Haar methode van onderzoek was toendertijd zeer gebruikelijk; ze dompelde zichzelf onder in hun leefomgeving in de jungle, gaf de apen namen en kende ze emoties toe. 

De ontdekking van Dr. Jane Goodall in 1960 dat chimpansees gereedschappen maken en gebruiken, wordt beschouwd als een van de grootste ontdekkingen van de twintigste-eeuwse wetenschap. Haar veldonderzoek bij Gombe veranderde ons begrip van chimpansees en herdefinieerde de relatie tussen mens en dier wereldwijd.

Tijdens een conferentie in 1986, waar werd gesproken over ontbossing, de handel in bush­meat en de situatie van chimpansees in laboratoria, realiseerde ze zich dat ze als activist meer voor de apen kon betekenen dan alleen het gebied in Gombe. De chimpansees hadden haar hun vertrouwen geschonken en haar een carrière bezorgd, nu was het tijd om iets terug te doen. Sindsdien reist Goodall de wereld over. Niet alleen om het lot van de chimpansee te bepleiten, maar dat van de hele planeet. 

Foto credits: Hugo van Lawick & National Geographic.

Tegenwoordig spreekt ze op 86 jarige leeftijd nog steeds wereldwijd over de bedreigingen waarmee chimpansees en milieucrises worden geconfronteerd. Ze dringt er bij ons allemaal op aan actie te ondernemen namens alle levende wezens en de planeet die we delen. 

 

Al twee keer heb ik Jane gezien en horen spreken. Elke keer betoverd zij mij met haar persoonlijkheid en boodschap. Kalm en krachtig spreekt zij vanuit een pure passie en ook bezorgdheid de mensen toe. In apen taal laat ze regelmatig haar brul horen. Het geluid wat ze maakt klinkt exact als de brul van een chimpansee. 

Het raakt me diep! 

 

Hieronder staan twee inspirerende video's over Jane: 

Een trailer van de prachtige documentaire 'Jane'. 
Met daarin echte beelden van haar werk tijdens het onderzoek in Gombe.
(Te zien op Netflix) 
En een video over de highlights van haar werk.
Voor meer informatie over Jane, check de website van Jane Goodall Nederland
  

Foto credits: Hugo van Lawick & National Geographic.
bottom of page