guesthouse kyoto compass

Kyoto

Kyoto Compass was vroeger een plek die diende als wegwijzer voor reizigers.

Je verblijft in een traditioneel Japans huis in oude stijl (Machiya) met meer dan honderd jaar geschiedenis.

Gelegen in een locale buurt maar centraal ten opzichte van bezienswaardigheden is dit een fijne plek als je houd van een persoonlijke sfeer.

De vriendelijke eigenaren noemen zichzelf 'papa' & 'mama' en zo voelt het ook als je hier bent. 

Lees hieronder verder:

 

 

In Kyoto verblijf ik in een Ryokan.

De eigenaren van dit huis noemen zichzelf 'papa en mama'.

Als ik binnen kom zit papa de krant te lezen. Mama is een echte mama; lief maar wel streng. Ze praat hard en legt me alles net iets te uitgebreid uit alsof ik een klein kind ben. Het houten huis staat vol met antiek en in de huiskamer staat een grote ovale tafel die me doet denken aan die van mijn opa.
De komende twee dagen slaap ik in een beauty van een kamer. Met uitzicht op een Japans tuintje en weer op de grond op een voor mij inmiddels vertrouwd Futon matrasje. 
S'ochtends hoor ik mama praten en rond schuifelen om de tafel met aandacht te dekken voor het gezamenlijke ontbijt met haar 'reis kinderen'.
Papa kan geen woord Engels maar vind dat volgens mij niet erg, hij vind het wel prima om niet te praten en doet lekker z'n ding. Misschien kan hij stiekem al lang vloeiend Engels..

Overdag verken ik Kyoto op de fiets. Op een retro fietsje sjees ik door het groene landschap. Om mij heen geen toerisme meer maar het dagelijkse leven van de Japanners. Ik verdwaal regelmatig en bij het vragen naar de weg in gebarentaal leer ik al snel dat links vaak rechts is en andersom. Dat vinden ze hier lastig..
Na de lange fiets tocht en rondgedwaald te hebben in het bamboo bos ga ik naar een badhuis. Als ik er naartoe fiets maak ik me lichtelijk zorgen over hoe klunzig ik daar ga zijn ivm de badhuis etiquette. Maar eens moet de eerste keer zijn toch...

(Stukje uit 'Tijdelijke thuisjes'- Blog Kelly Japan)

Kyoto Compass is een hele fijne plek om te verblijven waar je ook andere mensen zult ontmoeten. Ik voelde mij hier erg thuis door de liefdevolle aandacht van 'papa en mama'. 

Praktische info: 

 

Privé kamers in traditionele Japanse stijl en slaapzaal met gedeelde badkamer.

Er is een heerlijk ontbijt aan de tafel in de huiskamer samen met andere reizigers. 

De Guesthouse 3 minuten lopen vanaf de bushalte Shichijo Onmae en 15 minuten met de bus vanaf Kyoto Station.

Gratis Wifi en huurfietsen beschikbaar. Fietsen vond ik een hele leuke manier om Kyoto te verkennen. 

 

Vraag naar de traditionele locale badhuizen in de buurt en naar het locale restaurant (Izakaya) een paar straten verderop. 

Lees hier meer over Kyoto.