top of page
  • Kelly Derkx

Nepal- deel 7: 'A bubble in a stream'

De Maoisten zijn in opstand, de straten zijn leeg en de winkels gesloten. Ik vind het maar een vreemde situatie.

De Maoisten willen politieke macht, dit proberen ze door de bevolking te beïnvloeden door middel van 'angst'.

Ze marcheren met stokken in de handen door de straten.

De locals zitten voor hun gesloten winkels en kijken ernaar. Als je besluit om je shop toch te openen is de kans groot dat de Maoisten het vernielen. Bussen die toch rijden worden bekogeld met stenen. Een onlogisch verhaal vind ik.

Ze krijgen nou niet bepaald fans door mensen hun inkomen te laten mislopen. En toch hebben ze op dit moment het hele land in hun macht. De scholen zijn gesloten, er wordt niet meer gevist. Het "zondagsgevoel" overheerst in het land. Alle locals grijpen hun kans om te 'spelen' op de straten.

De voetballen vliegen om je oren. Deze opstand kan een paar dagen duren, maar ook een paar weken. Tijdens een zogenaamde "strike" zie je de Maoisten over straat marcheren. Een onaangename spanning hangt in de lucht. Het is een gevoel van angst en woede gemixt met een vleugje adrenaline. In mijn gedachten ben ik al voorbereid op het zien van 'een Maoist':een gevaarlijk uitziende Viking achtige kerel, bepakt met wapens als messen of zwaarden. Met zijn donkere ogen loert hij door de straten op zoek naar een verdachte prooi...Ik moet zeggen dat ik toch een beetje teleurgesteld ben..De Maoisten lijken eerder een verdwaalde groep van een locale feestparade. Met doodgewone jongetjes en vrouwen met kinderen. In plaats van gevaar stralen ze een gevoel van onwetendheid uit. Zouden ze allemaal wel beseffen waar ze mee bezig zijn? Om deze 'spookstad' te ontvluchten besluiten Peter, Kevin, Jess en ik dat het tijd is voor een mini tripje. Onze bestemming: Het meer Begnas Tal, 10 km van Pokhara. Begnas Tal en zijn kleinere zusje Rupa Tal zijn twee glorieuze en serene meren die, ondanks hun ligging vlakbij het drukke Pokhara, weinig bezoekers zien. Omdat verkeer verboden is tijdens 'de Strike dagen' door de straten vol met buitenspelende Nepalezen en kleine dorpjes bekruipt mij een waar 'fietsvakantie- gevoel'. Even anderhalve dag geen Dhal Bhat en kinderstemmetjes om mij heen. We hadden dit mini tripje al een tijdje in ons hoofd en ik had al een aardig fantasiebeeld gecreëerd van hoe het tripje eruit zou moeten zien; een sprookjesachtig rustig meer, s'avonds chillend met een biertje in een klein en gezellig familie guesthouse, gelegen aan het meer. Mijn fantasie werd werkelijkheid...Na het beklimmen van een "Lord of the rings" achtige trap gemaakt van rotsen staat daar bovenop de top van een berg en gezellig klein guesthouse. Het heeft een lounge hoek die boven een afgrond is gebouwd en uitkijkt over het gehele Begnas meer. Via een pad langs kleine huisjes en kippen kun je naar beneden lopen en bereik je het meer. Na een fietstocht waarbij we natuurlijk eerst nog verkeerd zijn gefietst,(met als gevolg een helse beklimming op een helse berg voor niets) zijn we wel toe aan een verfrissende duik in het meer. De hele dag heben we gezwommen, gegeten en gelezen. S'avonds werden wij als enige gasten verwend door de eigenaar en zijn vrouw met heerlijk eten: pasta, chicken curry, roti's, chicken biriani, salade en Dhal Bhat (Tja, je ontkomt er niet aan, nee deze Dhal was goed te doen).

Het is ongelofelijk wat Nepalezen kunnen klaarmaken in een uur tijd, met 2 gas pitjes in het halfdonker. s'Nachts lig ik lekker te slapen op mijn vertrouwde plank bed wanneer ik wakker schrik van de meest harde donderklap ooit. Alsof een bom bovenop mijn hutje is beland. Jes en ik zaten rechtop in ons bed. Hierna volgde een oorverdovend geluid van een waterval van regen neerkletterend op het golfplaten dak. De volgende dag kreeg ik het gevoel alsof ik in Nederland wakker werd.

Met op de achtergrond het geluid van regen en de kou om mij heen. Het meer was gehuld in een mist als in een ontwakende jungle met geluiden van vogels, krekels en regendruppels. Hier in deze magische omgeving is er ruimte om te denken. Het komt door de stilte, de rust, en de geluiden van de vogels. Het meer ligt groots voor mij, het is stil. Alsof ik er geruisloos overheen kan lopen. Dit is een plek waar je kunt oefenen in de kunst van het genieten. "A bubble in a stream" The core Buddhist version of impermanence: A moment is there, and then it is gone... Thus shall you think of all this fleeting world, a star at dawn, a bubble in a stream, a flash if lightning in a summer cloud, a flickering lamp, a phantom and a dream.


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page