top of page
  • Kelly Derkx

Zuid Afrika- Deel 1: Bakkie met pindakaas

Home sweet home, in Port Elizabeth, ook wel P town genoemd. Bij het vliegveld word ik opgehaald door Martijn van Khaya, een door gebruinde 'ruige gast' die al heel wat Afrikaanse avonturen achter de rug heeft gok ik.

In de jeep begint hij als een spraakwaterval informatie te vertellen terwijl ik stoned van mijn 24 uur durende reis uit het raam staar. Buiten zie ik geen hongerige kinderoogjes of vuilnisbelten en krotten huisjes. Daarentegen zie ik alleen maar blanken, grote villa's met hoge muren in nette straten met palmbomen. Beetje a la Miami of Bel Air.

Nadat we ook Sandra hebben opgehaald van het vliegveld worden we gedropt in ons nieuwe huisje. Ik moet zeggen, na alle ontberingen in Nepal met opslagkamertjes en ratten is dit huisje een paleis. Met uitzicht op zee (tien minuten lopen), een zwembad MET water, een barretje in de keuken, t.v & internet en allebei een eigen kamer. Van alle gemakken voorzien dus, hier hou ik het wel even uit. Er wordt ons al snel duidelijk dat we een auto nodig hebben om een beetje veilig en wel ergens te kunnen komen.

Zo gezegd zo gedaan; we hebben een 'bakkie' gescoord.

(Bakkie betekent een wagen in het Afrikaans).

In het bakkie rijden is een ander verhaal. Hier rijden ze fijn aan de linker kant van de weg. Dat is toch nog best lastig. Er zijn vandaag al heel wat momentjes geweest waarbij ik gillend met ons 'bakkie' bijna op de verkeerde weghelft ben beland terwijl ik met mijn rechterhand naar de versnellingspook greep, die daar dus niet bleek te zitten. Hopelijk breng ik de auto over drie maanden niet terug met de boodschap op z'n Afrikaans: "Eeehh u motor is afgeschrijf, dit kan nie herstel word nie...." Verder gaat alles z'n gangetje, we hebben zo onze ups en downs. Een dieptepunt was toch wel het pindakaas incident; Sandra liet vol trots haar familie pot Calvé pindakaas zien die zij van haar ouders had meegekregen om toch nog een stukje Nederland bij zich te hebben.

Met het geluk nog op haar gezicht af te lezen laat ze de pot nog geen tien minuten later op de stenen vloer kapot kletteren. Ze heeft het met tranen in haar ogen opgeruimd en zelfs nog voorgesteld om tussen de glasstukjes door de pindakaas op te eten...

Na het besef dat dit toch niet zo'n goed idee was hebben we toch maar afscheid genomen. Misschien hebben ze in Afrika ook wel pindakaas?


Zuid Afrikanen weten wel hoe je mooie woorden kunt geven aan iets, hieronder een aantal leuke voorbeelden van deze grappige taal:


Plasdammetjie:

Babyzwembad.


Amperbroekkie:

String.


Riller

Dat is een goede thriller.


Verkleurmannetjie

Natuurlijk, een Kameleonnetjie!


Hysbak

Een lift


Muurprop

Een stopcontact in Zuid-Afrika.


Yuppiegriep

Dat klinkt een stuk gezelliger dan burn-out.


Grondboontjieboter

Een boterham met pindakaas?


Holrol

Wc-papier

Koffiemoffie

Stewardess in het Afrikaans.

Schootbrein

Laptop

Van-nikse-nie-bang-skip

Afrikaans voor een oorlogschip.

Wipmat

Trampoline


Aftrekplek

Dit is een doodnormaal informatiepunt.

Enkelloper/Alleenloper

Iemand die single is…


Brandbeksous

Tabasco natuurlijk!

Skelletklets

Dit betekent lichaamstaal in het Afrikaans.

Robot

Een stoplicht


Stokkielekker

Ervan uitgaande dat alle lolly's lekkere stokkies zijn.


Bababroeikas

'Baba' is Afrikaans voor 'baby'. Dus een broeikas voor baby's is… een couveuse.


Plaatjoggie:

Dit betekent een D.J


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page