top of page
  • Kelly Derkx

Zuid Afrika- deel 3: 'Die kuns van die reis, maklik of nie?'

De kunst van het reizen is om je over te geven aan een andere cultuur. Je eigen normen en waarden niet loslaten, maar even op de achtergrond zetten.

Zodat de nieuwe cultuur ruimte heeft om zich aan je te laten zien. Warning: Dit proces gaat gepaard met enige frustratie! Erg frustrerend was bijvoorbeeld dat ons Bakkie uitgerekend tussen de krotten, geiten en gangsters in een township besluit om niet meer te starten.

Als we dan vervolgens onze autoverhuurder bellen krijgen we te horen dat hij wel vaker startproblemen heeft gehad met 'Nederlandse meisjes'."It's not the car, it's you!" In Nederland geldt afspraak is afspraak. Hier op mijn stage nemen ze deze 'gouden regel' niet zo nauw.

Als ik een afspraak maak kan ik er vanuit gaan dat dit stiekem toch geen afspraak is. Ook vergeten ze je regelmatig te informeren dat jouw afspraak niet doorgaat, zodat je rustig braaf een uur 'onderdanig' zit te wachten op een afspraak die er eigenlijk al nooit was... De kinderen van de straatopvang mochten een weekendje naar hun familie. Met een busje zijn we als een soort kerstman van krottenwijk naar krottenwijk gereden, bepakt met eieren, rijst en brood zodat de kids in ieder geval iets te eten zouden krijgen. Ook hier was afspraak niet altijd afspraak. Je zou verwachten dat de familie op zijn minst thuis zou zijn om hun kind na al die tijd weer te ontvangen. Deze verwachting bleek te hoog gegrepen; met traantjes in hun ogen hebben we sommige kinderen weer mee moeten nemen in het kerstman-busje. Nobody home, it's a hard knock life, Annie had gelijk... De kunst van het reizen is ook om te dealen met al deze frustraties. Door je te focussen op de 'mooie dingen'. Bijvoorbeeld het blije gezicht van een zwerver wanneer je hem jouw doggie bag met leftovers geeft.

En door te zien dat de mensen in de krottenwijken nog kunnen lachen en hun eigen kappers zaakje hebben gebouwd in een zee container.

Hoe armoedig een plek ook kan zijn, mensen weten altijd wel weer een eigen manier te vinden om er iets van te maken. Het zal heus niet altijd makkelijk zijn, maar wie heeft gezegd dat het leven makkelijk is? Zou dat niet frustrerend zijn, als alles altijd makkelijk zou gaan?


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page