top of page
  • Kelly Derkx

Nepal- deel 16: Zen- Bootcamp

Om erachter te komen hoe lenig en 'zen' we zijn, gaan we naar een ware yoga retreat. Het Yoga huis staat bovenop de top van een berg met uitzicht over het drukke leven en het prachtige meer van Pokhara. Het huis wordt gerund door een Nepalese "zen" familie; moeders doet aan chanten, vaders is een echte yogi man, de kinderen zorgen voor een beetje reuring en gekrijs en dan is er nog een mediatie leraar of beter gezegd dude.

Deze dude praat altijd in slow motion, alsof hij constant aan de wiet loopt te hijsen. We worden overladen met zen achtige goedheid. Iedereen is vriendelijk en 'relaxed' binnen de muren van dit yoga paleis.

De eerste ochtend gaat om 5.45 de meditatie gong. Slaperig lopen we de meditatie ruimte binnen, iedereen zit al zen te zijn, met dekentjes en al. "Goeiemorgen!" roep ik enthousiast. Geen antwoord. Ook de dude houd zijn ogen afkeurend gesloten, druk met mediteren denk ik..

Onwennig neem ik plaats op mijn kussentje en ik kijk naar mijn warme dekentje. Het zweet staat al op mijn voorhoofd en ik laat het dekentje voor wat het is. Dan doe ik mijn ogen ook maar dicht.

Ik begin meteen met wat juist niet de bedoeling is; nadenken; ik denk na over waar ik aan moet denken en waar ik niet aan mag denken. En dat ik moet stoppen met nadenken. En hoe stop ik dat denken en....

De dude begint te spreken op een langzame toon, als een trage dinosaurus; "We gaan...beginnen....met...pre- meditatie....oefeningen".

Naar mijn idee de meest overbodige pre- oefeningen die er bestaan. "Wiggle...your... small...toes", zegt de dude sloom. Hierna volgen meerdere rare slome bewegingen met lichaamsdelen.

Nadat alles warm is 'gewiggled' gaan we eindelijk beginnen. Ik zal jullie de rest van mijn meditatie pogingen besparen. Het komt erop neer dat het heel moeilijk is om je 'innerlijke kop' eens te houden.

Ook heb ik ontdekt dat ik een hele levendige fantasie heb; bounty stranden, maar dan met rondrennende chimpansee's en vliegen door de ruimte bijvoorbeeld...

Na deze bijzondere meditatie doen we een ochtendwandeling gevolgd door een ochtend yoga sessie. Spieren die ik nog nooit eerder heb gebruikt worden aangesproken en ik ontdek ook dat ik niet bepaald de lenigste ben.

Martijn daarin tegen zit vooraan in de klas en doet als enige in één poging de onmogelijke 'yoga- schommel- houding'.

Zijn benen zijn onnatuurlijk in een lotus houding gevouwen, vervolgens schommelt hij op zijn handen als een aap heen en weer. Deze jongen blijft me verassen...Zelfs de 'dude' is onder de indruk en geeft Martijn een bemoedigende knipoog. Ook andere voor mij onmogelijke houdingen doet Martijn in één keer. Zou hij soms stiekem geoefend hebben? Bij een retreat hoort ook een 'cleansing', door je neus welteverstaan. Met een mini gietertje gevuld met zout water giet je het spul door je ene neusgat, terwijl het er door de andere weer uit komt (gemixt met snot dan..)

Een onnatuurlijk en ranzig gevoel. Als resultaat klink ik alsof ik al weken verkouden ben. Volgens mij is er iets niet goed gegaan.

Na dit gegiet door je neusgaten doen we een ademhalingsoefening met elkaar. Ik noem het de 'kippen-snot-dans'. Het lijkt op een Nepalese versie van de vogeltjesdans waarbij je tijdens het klappen met je 'vleugels' je neus snuit in de lucht, en dit heel snel achter elkaar. Terwijl we dit doen vliegt het snot door de lucht.

Heerlijk verfrissend..(don't try this at home!) Dit yoga huis weet van aanpakken. Zo doen we ook aan karma yoga. Waarschijnlijk is dit verzonnen door de vrouw des huizes. Karma yoga betekent hier letterlijk: stomme klusjes doen in en rondom het huis. Heb je ooit wel eens met een verfkwast alle randjes van de ramen en deuren staan schoonpoetsen? Dit schijnt dus goed te zijn voor je karma, dat je het even weet. Ook konden we een stoombad nemen, dit klinkt heel luxe, maar dat is het niet. Het stoombad vind plaats in een vierkante box met twee deurtjes aan de voorkant. Het lijkt op zo'n box die een goochelaar gebruikt om mensen in te laten verdwijnen, waarbij alleen het hoofd er nog uitsteekt. De rest van het lichaam wordt binnenin langzaam gaar gestoomd. Onze hele dag is volgepland met retreat- activiteiten.

We hebben het er maar druk mee. Van zes uur s'ochtends tot zeven uur s'avonds zijn we aan het mediteren, chanten, stretchen, neussnuiten, stomen en ook nog eens aan het werken aan een goed karma. Het eten in dit yoga kamp is goddelijk. Etenstijd is het mooiste moment van de dag. Drie keer per dag is het feest en krijgen we organisch, ayurvedisch power voedsel. Vers fruit, mueslie, yoghurt, volkoren rijst, soep met bamboo, bonen, erwten, linzen en chili's...Dit heerlijke maar gevaarlijke goedje is alleen wel het recept voor een lichamelijke atoombom de dag erna op de w.c. Na twee 'gezonde' dagen besluiten we dat we zen genoeg zijn geworden. Ik mis mijn chocolade momentjes. Martijn wil een biertje. Met een gezond en zen gevoel lopen we zingend de heuvel af richting Lakeside. Vanavond eten we pizza!


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page