top of page

 

Weetjes over Japan

Schoenen uit, pantoffels aan 

Op veel plekken is het gebruikelijk om je schoenen uit te doen, soms zelfs in een Izakaya (informele Japanse bar/eetcafé)

Er staan bijna altijd slippers voor je klaar. Ik vond dit zelf heel lekker en huiselijk voelen. 

Toiletten waar je niet meer weg wilt...

De toiletten in Japan zijn ontzettend fijn; schoon, met voor verwarmde brillen en vooral heel veel knopjes met uitleg in het Japans. Er zijn verschillende 'sproei opties' en er is zelfs een knopje om een nep doorspoel geluid te maken voor als je iets meer privacy nodig hebt. Probeer maar wat uit zou ik zeggen. Ik heb erg gelachen op het toilet.

Sushi etiquettes

Er zijn verschillende sushi etiquettes waar je op moet letten bij het eten van sushi. Nooit geweten dat er zoveel regels zijn.

Ik heb de regels mij laten uitleggen bij een echte sushi 'baas' in een sushi restaurantje. Ik zal niks verklappen, ga het vooral zelf ontdekken. 

Plastic eten 

Japanners zijn meesters in het namaken van plastic 'look a like' gerechtjes genaamd 'Sampuru' (sample).

 In de etalages kan je alle maaltijden bekijken om te zien wat je lekker lijkt om te bestellen. Het is bijna niet van echt te onderscheiden, het lekkerste plastic wat je ooit hebt gezien. Ook super handig bij het kiezen omdat de meeste omschrijvingen alleen in het Japans vermeld staan.

Deze 'sampuru' worden al meer dan honderd jaar gebruikt. De samples worden tegenwoordig ook verkocht als gadgets,  bijvoorbeeld in de vorm van een sleutelhanger of USB stick. 

 

Automaten met...alles

Overal in Japan vind je 'vending machines' met werkelijk van alles; Frisdrank, verse koffie, thee, soep, warme maaltijden, sake, bier, bananen, verse eieren, kreeft & krab, hamburgers, paraplu's, sokken, slipjes, alles!

De automaten zijn een big business in Japan, in bijna elke straat vind je ze wel. 

Het vuilnis mysterie

De straten in Japan zijn overal brand schoon, maar nergens zie je prullenbakken staan op straat.

Japanners nemen hun afval meestal zelf mee naar huis, of er staan soms prullen bakken bij een vending machine. Japanners eten nooit lopend of staand, dit is één van de redenen voor het vuilnis mysterie. 

Karaoke

Dit is een must do als je in Japan bent! 

Huur een eigen ruimte inclusief drankjes en zing maar raak. Een bekende keten voor Karaoke is bijvoorbeeld 'Big Echo'.

 

Powernap

Sta er niet gek van te kijken als er iemand tegen je aan in slaap valt in de metro. Japanners werken veel en het is gebruikelijk om tussen door zoveel mogelijk mini slaapjes te doen. 

 

 

Meer over Japan: 

 

Bijzonder overnachten Japan
Tips voor reisroute en bestemmingen in Japan
Fotografie Japan
bottom of page