top of page

 

Korte film: 'Geen hond in Amsterdam' 

Tijdens de periode waarin Nederland in lockdown ging voor het Coronavirus maakte Amsterdamse filmmaker Lucas Camps samen met cameraman Danny Noordanus en componist Robbert Schep en zijn hond Jax beelden van een verlaten Amsterdam. 

In deze korte film willen de makers de schoonheid van een verlaten Amsterdam laten zien onder begeleiding van zelfgeschreven muziek. 

Ik vind dit filmpje een mooie creatieve uiting om positieve kijk te geven aan een, voor de meeste mensen, moeilijke tijd. 

Het laat voor mij de schoonheid  en impact van stilstaan en stilte zien. En geeft mij ook het besef hoe bijzonder het is als vrijheid uiteindelijk weer terug keert.  

Lucas Camps over de korte film: 

“Ons doel is mensen die schoonheid te laten ervaren en doen realiseren dat volledig teruggaan naar het oude normaal ook niet wenselijk is.

Wat de film uniek maakt is dat we er bewust voor hebben gekozen om in de lege straten voortdurend een onderwerp te plaatsen, namelijk de hond Jax.

Net zoals het concept dat stilte in geluid pas echt opvalt als je in plaats van helemaal niks, juist het geluid van een kerkklok of krekels in de verte laat horen, zo werkt dat met beeld ook: een lege straat met werkelijk helemaal niets voelt op de een of andere manier minder leeg dan wanneer je er één hond ziet rondlopen.

Juist door dat element toe te voegen krijgt de hele film iets onwerkelijks en unheimisch. Dit wordt versterkt door de dromerige muziek, die echt in een wisselwerking met het maken van de film tot stand is gekomen.

Beide disciplines hebben elkaar voortdurend geïnspireerd en verder gedreven in het maakproces.

Naast de dromerige sfeer van de verlaten straten, wilden we de film vertrouwen uit laten stralen. Vandaar ook deze mooie hond, want voor veel mensen staat een hond voor vertrouwen.

Bovendien maken we op het einde van de film de overgang naar het nu: de wereld gaat weer open. Maar in de beelden van de wereld nu, laten we Amsterdam zien zoals we dat graag zouden zien. Voetgangers, fietsers, gezelligheid. En niet terug naar de gehaastheid van voor de lockdown”. 

Bekijk hieronder de korte film van 3.58 minuten: 

 

Geen Hond in Amsterdam

Geen Hond in Amsterdam

Video afspelen
bottom of page