top of page

 

 

Intuïtie & gevoel 

Verbinden met je gevoel voor het vinden van jouw antwoorden.

Kan je hier komen?

 

Wat is het verschil tussen intuïtie en gevoel? Neem je beslissingen vanuit je gevoel of intuïtie? Ik luisterde naar Reiki master Toña Wong Chung en zij inspireerde mij om een stukje te schrijven over dit onderwerp.

 

Het meeste gevoel komt voor uit het verstand. Dit gevoel noemen we emotie en wordt veroorzaakt door een gedachte of overtuiging. Intuïtie komt juist niet uit het verstand. Volgens Toña is intuïtie ontdaan van gevoel. Het is een oer weten, iets vanuit het instinct, zoals de vogels weten dat ze naar het Zuiden moeten trekken.

 

Je kan je intuïtie ontwikkelen en beter begrijpen met behulp van je gevoel.

Wanneer je hele sterkte gevoelsimpulsen krijgt als iets een hele sterke consequentie heeft gehad voor je gevoelsleven, dan sla je dit op. Dat veranker je heel diep in je systeem. Dan kan het zijn dat je later in een ander moment, waar dit niks meer mee te maken heeft weet; als ik 'dit' doe dan gebeurt er 'dat'.

 

Stel je ontmoet iemand en je intuïtie geeft aan dat dit niet klopt, dat deze persoon niet oké is. Dan kan dit meer te maken hebben met iets wat er geraakt wordt in je gevoel/ eerder opgeslagen gevoelsopslag van eerdere ervaringen, zoals bijvoorbeeld angst.

 

Door niet met die angst te hoeven dealen is het vaak makkelijker om dat wat je ervaart bij de ander te leggen en te denken; mijn intuïtie geeft aan dat het niet oké is en dan hoef ik er niets meer mee te doen. Zo kan je heel erg langs je gevoel blijven leven en wel zeggen dat je altijd naar je intuïtie luistert.

Je kan er dan later achter komen dat jouw intuïtie bij deze persoon (of situatie) niks te maken heeft met of het echt zo is dat het niet goed voor je was, maar dat het meer te maken heeft met de gevoelens die worden geraakt.

Het lijkt er dus op dat je niet altijd moet doen wat je intuïtie je aan geeft. Want je intuïtie weegt alles mee. Ook de dingen waarvan je rationeel kan zeggen dat ze niet meer relevant zijn. Je intuïtie is dus eigenlijk een verzamelbak van al je eerder opgeslagen ervaringen waar af en toe een laatje in open gaat.

 

Als je vaak genoeg onderzoekt bij jezelf wat je raakt dan weet je/ leer je hoe het bij je gaat.

Zo train je je intuïtie met behulp van gevoel.

Je intuïtie is een wijze vriend waar je over het algemeen wel naar kan luisteren. De vraag is of jij je altijd onveilig of angstig of.… voelt in vergelijkbare situaties. Zo ja, dan heeft het waarschijnlijk weinig met intuïtie te maken.

Het gaat dan waarschijnlijk eerder over jouw eigen ervaringen en gevoeligheden die je bijvoorbeeld doen denken aan een situatie uit het verleden. Heb je hier normaal nooit last van maar voelt het ineens heel verkeerd? Dan zou het goed kunnen zijn om te luisteren naar je intuïtie. 

bottom of page