top of page

 

Inspirerende films 

 

Bekijk hieronder mijn tips voor inspirerende films & docu's over het leven, de wereld, reizen, eten en nog meer!

Deze films en docu's zetten je aan het denken, hebben prachtige beelden en bijzondere mensen in de hoofdrol. 

Captain Fantastic

In deze comedy/drama zien we hoe Ben zijn ideale wereld heeft gecreëerd in de wildernis samen met zijn vrouw en zes kinderen. 

Ver weg van de hectiek van het hedendaagse bestaan. Het leven is puur en overzichtelijk, tot een dramatische gebeurtenis alles veranderd. Een prachtig verhaal waarin dilemma's over opvoeding, vrijheid en onze maatschappij sterk naar voren worden gebracht.

Jiro Dreams of Sushi

Jiro Dreams of Sushi is het verhaal van de 85-jarige meesterchef Jiro Ono, door velen beschouwd als 's werelds grootste sushi chef. Hij is de eigenaar van Sukiyabashi Jiro, een sushi-restaurant met 10 zitplaatsen dat ongunstig is gelegen in een metrostation in hartje Tokio.

Met gevoel voor Japanse discipline werkt Jiro al 75 jaar ijverig aan zijn droom om ooit de perfecte sushi te maken. Een prachtige documantaire met thema's als: passie, vakmanschap, traditie, familie en toewijding. 

Down To Earth 

Rolf en Renate reizen samen met hun drie kinderen de wereld over op zoek naar de 'Keepers of the earth'. Tijdens dit vijf jaar durende avontuur leven ze bij verschillende stammen in verschillende werelddelen.

Deze docu bevat de bijzondere beelden en gesprekken van het gezin met de stamhoofden en wijzen, "zij die nog in verbinding en harmonie leven met de aarde, de bron van ons bestaan". 

'Spirited Away' van de Japanse animatie Studio Ghibli

Een betoverende film over een jong meisje dat terecht komt in een andere wereld vol goden, monsters en magie. 

Het is Mr. Miyazaki's meest uitgebreide en betoverende film ooit over moed en verbondenheid. 

Vergeet niet de andere bijzondere films van Studio Ghibli te bekijken. Ik raad aan om de films in het origineel Japans (met engelse ondertiteling) te kijken.

Een paar van mijn favorieten zijn Howl's Moving Castle, Princess Mononoke, My Neighbor Totoro & The Cat Returns.

Alle films van Studio Ghibli staan nu op Netflix

Human 

Filmmaker Yann Arthus-Bertrand reisde drie jaar lang de wereld rond en verzamelde persoonlijke verhalen van mensen uit zestig verschillende landen. Hij onderzocht thema’s als leven na de dood, geluk, liefde, vergevingsgezindheid, oorlog en de zin van het leven.

Neem even de tijd want de docu duurt 4 uur. 

Mission Blue 

Deze docu gaat over de levens queste van de legendarische Dr. Sylvia Earle om de ocean te beschermen van vervuiling, overbevissing en klimaatverandering. 

Sylvia wil een wereldwijd netwerk van beschermde zee reservaten creëren. Deze docu heeft een diepe impact op mij gemaakt. Ontzettend confronterend, verhelderend en inspirerend. Diep respect voor deze strijdser van de oceaan. Een must see! De docu staat nu op Netflix.

Cloud Atlas 

 

Cloud Atlas is een Science Fiction/ Drama waarin de acties van zes verschillende levens elkaar in het verleden, het heden en de toekomst beïnvloeden. 

 Het eerste verhaal speelt zich rond 1850 af, terwijl het laatste verhaal zich honderden jaren in de toekomst afspeelt.

Een episch verhaal over menselijkheid, moed, oorzaak & gevolg. 

De cast (met onder andere Halle Berry en Tom Hanks) speelt meerdere personages in verschillende tijdperken. 

Tracks

Dit waargebeurde verhaal gaat over Robyn Davidson, een jonge vrouw uit Brisbane, die met kamelen en haar hond de West Australische woestijn wilt oversteken.
Om haar reis te bekostigen laat ze zich volgen door een fotograaf van National Geographic. Onderweg komt ze bijzondere mensen tegen.

Long Way Round & Long Way Down  

In deze twee documentaires maken acteur Ewan McGregor en zijn beste vriend Charley Boorman hun jongens droom waar door op de motor de wereld over te reizen. In deel 1 Long Way Round rijden zij door Europa, Oekraïne, Kazachstan, Mongolië en Rusland, over de Pascific naar Alaska verder naar Canada en Amerika.

In het vervolg Long Way Down gaat de trip op de motor door Afrika (Zie trailer) 

Een fijne docu met mooie beelden en ook met humor van de twee vrienden. Het inspireert om je dromen waar te maken en op avontuur te gaan :)

Cosmos, A Spacetime Odyssey

Een dertien-delige ontdekkingsreis door het heelal gepresenteerd door 
Astrofysicus Neil deGrasse.
Hij neemt je mee door het universum van ruimte en tijd en brengt nooit eerder vertelde verhalen tot leven over de heroïsche zoektocht van de mens naar kennis en een beter begrip van de natuur. 

Given

Given is het mooie verhaal van surfers Aamion en Daize Goodwin uit Kauai die samen met hun gezin 15 verschillende landen door reizen. Dit doen zij in de zoektocht naar surfen en voor het vervullen van een roeping die van generatie op generatie is doorgegeven. Het verhaal wordt verteld vanuit de stoere zesjarige Given. Je ziet prachtige beelden van de wereld en wordt geïnspireerd door de levenswijze van dit bijzondere gezin.

Maiden

In 1989 was zeilen een echte mannen sport. De jonge Tracy Edwards is vastberaden om hier verandering in te brengen. Haar doel is om met het eerste vrouwenteam mee te doen aan de Whitbread Round the World-zeilrace. 
Een docu over ongelijkheid, moed en doorzettingsvermogen. Maar vooral een indrukwekkende reis over de machtige oceaan.  

Wild 

Een film gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Cheryl Strayed, een jonge vrouw die zonder enige ervaring de Pacific Crest Trail gaat hiken. Tijdens haar voettocht hoopt ze vrede te vinden met de dood van haar moeder en problemen uit het verleden.

Jane

Als groot fan van Jane Goodall mag deze docu niet ontbreken in dit lijstje. In 'Jane' zie je fragmenten van nog nooit eerder vertoond beeldmateriaal van het levenswerk van Chimp Lady Jane Goodall in Gombe (Afrika). 
 Jane trotseerde in haar leven veel uitdagingen en werd één van s'wereld meest gewaardeerde natuurbeschermers. Lees op deze pagina meer over mijn heldin Jane Goodall. 

Fishpeople

In deze korte film word je meegenomen in de levensverhalen van een aantal mensen die hun leven hebben gewijd aan de oceaan. Een surfer, speervisser, langeafstandszwemmer, fotograaf en jeugdwerker delen hun verhaal en liefde voor de zee. Super mooie beelden van de oceaan met inspirerende visies van unieke mensen.  
Klik hier voor de link naar de film. 

Innsaei: The Power of Intuition

Een verhaal over zoeken naar de ziel, wetenschap, natuur en creativiteit.
Innsaei is een documentaire waarin verschillende wetenschappers, kunstenaars en (spirituele) leiders vertellen over het IJslandse concept Innsaei; contact maken via intuïtie en empathie. 

Chef's Table 

Deze docu serie op Netflix gaat over een aantal van de meest gedreven chef koks ter wereld. In elke aflevering deelt een chef zijn persoonlijke verhaal, stijl en inspiratie. Een serie over motivatie, discipline, passie doorzettingsvermogen en vooral unieke gerechten waar het water van in je mond loopt. 

My Octopus Teacher

Wat was ik verrast door deze documentaire op Netflix. Een prachtig en meeslepend verhaal over de verbondenheid van de Zuid Afrikaanse filmmaker Craig Foster met een onderwatergebied in Zuid Afrika. Om van zijn overspannenheid af te komen keert hij elke dag terug naar hetzelfde gebied. Hier ontmoet hij een octopus waar hij een speciale band mee op bouwt. De film is ontroerend, meeslepend en leerzaam met prachtige beelden. Deze mag je niet missen!

Virunga
Virunga is een Oscar genomineerde film over de helden van Virunga National Park in Congo. Dit is het laatste gebied in de wereld waar berggorilla's nog in het wild leven. De rangers riskeren hun levens om dit gebied wat geteisterd wordt door oorlog en de hebzucht naar geld en natuurlijke grondstoffen. In deze docu krijg je beelden te zien van de harde dagelijkse realiteit in Congo en het belang van helden die strijden voor het goede in de wereld. Het wordt spannend opgebouwd met rauwe maar ook prachtige beelden van de natuur.
Te zien op Netflix!

Our Planet 

In deze prachtige achtdelige natuurdocumentaire neemt verteller David Attenbourough je mee naar verschillende plekken op onze planeet. De nadruk ligt op de huidige ecologische problemen en de impact van de mens op de natuur. De docu is gemaakt door Netflix in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds en heeft spectaculaire beelden van (zeldzame) dieren en de natuur. 

Land 

Deze film speelt zich af in de wildernis van de Rocky Mountains. Edee besluit hier na een tragische gebeurtenis alleen te verblijven in de hoop om zo haar verdriet te kunnen verwerken. Alleen overleven in de meedogenloze wildernis blijkt toch minder makkelijk dan Edee had gedacht.  

Fantastic Fungi

  Geniet van een heerlijke trip in de vorm van een time lapse reis tijdens deze docu-film over de mysterieuze en medicinale eigenschappen van paddestoelen/ schimmels.  
Over de magische wereld van schimmels op aarde en de mysteries van de natuur met ondergrondse netwerken van schimmels die bomen helpen om te communiceren. (Netflix)

 

Welcome to earth 

In deze serie van Disney+ en National Geographic reist acteur Will Smith onder begeleiding van ontdekkingsreizigers naar verre uithoeken op aarde op zoek naar s'werelds meest onbekende en afgelegen locaties. 
Vooral de prachtige beelden van bizarre natuur fenomenen zijn mind blowing! 

The Biggest Little Farm

Een heerlijke docu over het avontuur van John en zijn vrouw Molly. Zij verlaten de stad om een dor stuk land om te bouwen tot een boerderij met zelfregulerend ecosysteem. 
Een eye- opener over het najagen van dromen, doorzettingsvermogen en de wondere werking van de natuur. 

bottom of page