top of page
  • Kelly Derkx

Nepal- deel 4: Nepal, een harde wereld...

Tijdens mijn eerste week hier in Kathmandu heb ik lekker een beetje de toerist kunnen uithangen.

In deze "introductieweek" heb ik elke middag een bijzondere plaats in Kathmandu bezocht. Ik heb veel bijzondere plekken gezien met heilige tempels en stupa's. Maar de harde werkelijkheid van het leven in Nepal is mij niet voorbijgegaan. Als ik om mij heen kijk zie ik zoveel tegenstrijdigheden vergeleken met onze Westerse wereld. Om een voorbeeld te geven vertel ik jullie het verhaal van een vrouw in Solokhumbu.

Solokhumbu is een dorp in het Himalaya gebergte. De vrouw moest bevallen door middel van een keizersnede. Hiervoor zou zij naar Kathmandu moeten worden gevlogen met een helikopter. Deze vlucht kost ongeveer 200 Euro en de zwangere vrouw kon dit niet betalen. Terwijl haar familie probeerde om wat geld bij elkaar te sprokkelen in het dorp, vertelden de dokters haar dat zij haar niet konden helpen. De kans dat ze samen met haar baby zou sterven was heel groot. Thuis had zij nog een kindje en haar man had haar verlaten. Het lot heeft ervoor gezorgd dat 4 vrijwilligers van VSN op de juiste plaats op de juiste tijd waren. Zij hebben ieder 50 Euro gelapt en hiermee de vrouw, de baby en haar andere kindje gered. Ook de verhalen over de weeskinderen hebben mij geraakt. Sommige kinderen leven in een weeshuis omdat hun ouders teveel kinderen hebben en dit niet kunnen betalen. 1 jongetje heeft drie jaar lang in de jungle overleefd. Een ander meisje werd door haar ouders verkocht als slavin. Toen zij haar arm brak waarbij de botten eruit staken werd zij niet naar het ziekenhuis gebracht, dit was te duur. Vier maanden later werd zij door VSN opgenomen in een weeshuis en geholpen aan haar arm. Ik ben mij ervan bewust dat ik nog veel meer van dit soort trieste verhalen krijg te horen. Ik vraag me af wat het met mij gaat doen. Na deze eerste week is er een sterk gevoel bij mij naar boven gekomen: Waardering. Ik heb waardering voor alles wat ik heb in mijn leven. De luxe van het hebben van een huis, stromend water, een w.c, een baan, een opleiding, mijn gezondheid en de wereld die voor mij open ligt.


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page